Uvjeti olujnog vjetra

Podvelebitsku dionicu autoceste A1 Zagreb-Split-Ravča karakteriziraju vrlo nepovoljni meteo uvjeti (olujni vjetar) posebno u zimskom periodu, što dovodi do slučajeva privremenog zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1, od kojih su po učestalosti, u raznim kombinacijama, najizraženije dionice na dijelu čvor Sveti Rok – čvor Maslenica– čvor Posedarje.

Pojedine dionice autoceste zatvaraju se zbog vjetra čija jačina prelazi granice iznad kojih postoji opasnost za daljnje odvijanje ukupnog prometa ili pojedine skupine vozila. Zatvaranje za promet dionice autoceste provodi se za 1. skupinu vozila ili za sva vozila ovisno o brzini vjetra i stanju kolnika (suho, mokro). U 1. skupinu vozila spadaju sve vrste vozila na autocesti osim osobnih vozila.

  • Prije kretanja na put i za vrijeme vožnje, na radio frekvenciji HR2 slušajte prognozu vremena i informacije o stanju na cestama.
  • Pratite poruke na info-displejima o ograničenju prometa na pojedinim dionicama autoceste i obavijesti o eventualnim obilascima.
  • Poštujete prometnu signalizaciju koja upućuje na obilazak, jer ona će vas ponovo vratiti na autocestu i dalje prema željenom cilju.
  • Pri vožnji na dionici autoceste pod utjecajem vjetra strogo poštujete promjenljive svjetlosne znakove ograničenja brzine i držite sigurnosni razmak između vozila.

 

ujveti olujnog vjetra