Privremene regulacije prometa tijekom vikenda 8.6. do 10.6.2018.

Objavljeno

Promet na autocestama tijekom ljetnih mjeseci izrazito je gust, stoga ovim putem apeliramo na naše korisnike da zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, načinom vožnje pokažu visoku razinu odgovornosti.

Hrvatske autoceste podsjećaju da se tijekom turističke sezone zbog povećanog prometa na autocestama, na žalost se povećava  i broj prometnih nesreća, stoga ističemo važnost odgovornog ponašanja u vožnji s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća te kako bi na svoje odredište stigli sigurno. Najčešći  razlozi teških prometnih nesreća su brzina i unatrag nekoliko  godina  „distrakcija“, odnosno  skretanje pažnje s vožnje, najčešće zbog korištenja mobitela. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, kao jednog od faktora rizika u prometu, savjetujemo češći odmor kao i opreznu i odgovornu vožnju.

I najbolja prometnica bez odgovorne vožnje ne jamči sigurnost. Za sigurnost prometa veliku ulogu ima ljudski faktor stoga je posebnu pažnju potrebno obratiti na planiranje vožnje, ulazak i silazak s autoceste, ulazak i izlazak iz tunela, prilagođavanje brzine u različitim okolnostima, učinkovito opažanje situacije u vožnji, oznake i znakove upozorenja na autocesti. Vožnja autocestom sigurnija je  i udobnija od vožnje ostalim cestama. Na autocestama je najniži stupanj ugroženosti s obzirom na broj vozila, na autocestama  se događa manje prometnih nesreća, no kada se dogode, u pravilu su s vrlo teškim posljedicama. Podsjećamo vozače kako je bitno često gledati na brzinomjer, jer često nismo svjesni brzine kojom vozimo.

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na našoj web stranici www.hac.hr ili www.hak.hr, a preporuča se, također, i korištenje mobilnih aplikacija za uvid u trenutno stanje u prometu poput Google karte i Waze te mobilna aplikacija HAK-a, kako bi se  informirali  i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali  alternativni pravac putovanja. 
U slučaju izvanrednih situacija u prometu  korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

 

Privremene regulacije prometa

znak radovi na cesti 1 web.jpg