Most na Savi kod Svilaja - Spjena konstrukcija najznačajnijeg objekta na koridoru 5c

Objavljeno

Danas, 28. veljače, na mostu preko rijeke Save kod Svilaja završeno je spajanje konstrukcije mosta. 

spojeni most.jpg

Most je sastavni dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C-Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče, te je jedan od ključnih objekata na ovom koridoru. Vrijednost radova iznosi 22.308.022,34 EUR bez PDV-a i zajednička je investicija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti, a hrvatski dio projekta osiguran je putem CEF fonda (57,97% - vrijednosti opravdanih troškova).

Most je dug 660 m i širok 29 m, ima po tri vozna traka širine 3,5 metra u oba smjera i zaštitni prometni pojas od pola metra s obje strane te betonsku monolitnu pješačku stazu širine 0,75 m. 

Dovršetak svih radova na izgradnji mosta je druga polovica 2019. godine, čime će u potpunosti biti dovršena autocesta A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj u punom profilu, duljine 59 km.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, zajedno s predstavnicima Ministarstva  komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, obišao je gradilište mosta Sava, kod Svilaja i time obilježio spajanje konstrukcije mosta.

Puštanjem mosta u promet, značajan dio teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod - Brod, preselit će se na granični prijelaz  Svilaj što će rezultirati velikim rasterećenjem prometa na graničnom prijelazu kao i prometa kroz sam grad Slavonski Brod. Ujedno, završetkom mosta  omogućit će se i funkcionalnost koridora 5c na mreži TEN-T, te  bolja prometna povezanost RH i BIH.
 

Link za preuzimanje zračnih snimki Mosta Svilaj (we transfer)

 

             most 3 mala web.jpg   most 2 mala web.jpg   most 4 mala web.jpg

y.png