Europski dan bez poginulih na cestama 19. rujna 2018.

Objavljeno

Project Edward.jpg

HUKA.jpg

Europski dan bez poginulih na cestama obilježit će se ove godine u srijedu, 19. rujna, tijekom Europskog tjedna mobilnosti. European Day Without A Road Death ili Projekt EDWARD ovime ulazi u treću godinu realizacije, a cilj mu je dan bez poginulih osoba u prometu. Projekt je pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podržava ga Europska komisija.

Želja nam je da svi sudionici u prometu razmisle o rizicima; o tome kako njihovi postupci utječu na druge sudionike u prometu te da razmisle o načinima smanjivanja rizika i povećanja sigurnosti.

Ove godine i Europsko udruženje autocesta ASECAP pridružilo se akciji senzibiliziranja javnosti za ovaj široki društveni problem.

Sve autoceste u Hrvatskoj u srijedu, 19. rujna na displejima s promjenjivom prometnom signalizacijom u 10 sati ujutro objaviti će sljedeće poruke upozorenja:

Vozite oprezno za Europski dan bez poginulih na cestama 

NE    Brzini  - Alkoholu  -  Mobitelima

Pojas život čuva !

Vjerujemo da Projekt EDWARD može značajno doprinijeti smanjenju broja poginulih i teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. U projekt se možete uključiti potpisivanjem  prisege o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu putem projectedward.eu ili biti dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ProjectEDWARD. 

Društva za autoceste članovi ASECAP-a provode inicijative za nastavak smanjenja poginulih i teško ozlijeđenih  na europskim autocestama, ali ne samo 19. rujna već svakodnevno!

Gotovo 180 društva za autoceste s naplatom cestarine diljem Europe koja su članovi ASECAP-a ulažu više od 7 milijardi EUR u poboljšanje, proširenje i nadogradnju svoje mreže autocesta.  Uz to, upravitelji autocesta godišnje troše 5 milijardi EUR na upravljanje i održavanje autocesta.  

Upravitelji autocesta, zahvaljujući naplati cestarine, svake godine prikupe više od 12 milijardi EUR čime štede sredstava iz državnog  proračuna koja se mogu namijeniti za druge društvene potrebe i prioritete. 

Povrh toga, u članicama ASECAP-a više od 50.000 zaposlenika svakodnevno provodi aktivnosti u cilju povećanja sigurnosti prometa. Strogi nadzor prometa, kampanje kojima se informira i upozorava javnost, kontinuirano održavanje autocesta te učinkovito reagiranje u slučaju nesreća aktivnosti su koje provode upravitelji autocesta osiguravajući najvišu razinu sigurnosti.

Kao rezultat uloženih napora, u razdoblju od 2001. – 2016. godine broj prometnih nesreća na ASECAP-ovoj mreži autocesta s naplatom cestarine smanjen je za 64 %.

Prema podacima za Republiku Hrvatsku u razdoblju nakon izgradnje pune mreže autocesta 2007. – 2017. godine broj poginulih na svim autocestama smanjen je s 83 na 23, što je smanjenje za 360 %. 

ZAPAMTITE:     Uz opreznu vožnju svaki dan je Dan bez poginulih na cestama!