Čvor Lipovljani omogućit će bolju prometnu komunikaciju gospodarske zone s autocestom i stvoriti uvjete za razvoj poduzetništva

Objavljeno

Hrvatske autoceste d.o.o.  danas, 15. lipnja 2018.  godine, u 10:00 sati pustile su u promet  novoizgrađeni čvor i naplatnu postaju Lipovljani na autocesti A3 Zagreb - Lipovac. 

Puštanju u promet nazočili su gospodin Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu, gospodin Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, gospodin Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, gospodin dr.sc. Boris Huzjan, dipl.ing.građ. predsjednik Uprave HAC-a te gospodin Stjepan Baranašić, član Uprave HAC-a.

Predsjednik uprave HAC-a dr.sc Boris Huzjan obraćajući se novinarima istaknuo je kako je HAC uspješno završio još jedan investicijski projekt, te zahvalio svima koji su doprinijeli provedbi ove investicije.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić naglasio je kako je ovo vrijedan izlaz za Općinu Lipovlajni i Sisačko-moslavačku županiju te je zahvalio investitorima, Hrvatskim autocestama na ostvarenju ovog važnog projekta koji je bio dugogodišnja želja stanovnika Lipovljana i ovog dijela županije.

Otvaranjem izlaza na auto-cestu u Lipovljanima otvorena su vrata investitorima u Gospodarsku zonu Blatnjača koja se nalazi u neposrednoj blizini auto-ceste. „Zato je ovo povijesni dan za Općinu Lipovljani.“, rekao je načelnik Nikola Horvat.

Završetkom izlaza na auto-cestu u Lipovljanima nismo završili posao. Nastavljamo dalje gradnju ceste Lipovljani – Lipik. Najavio je to Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu te je potvrdio kako je već izrađen idejni projekt za tu ceste te je najavio kako će tu investiciju preuzeti Hrvatske ceste.
 

Lipovljani - Huzjan.jpg

dr.sc. Boris Huzjan, dipl.ing.građ. predsjednik Uprave HAC-a

Lipovljani - Mihotic.jpg

Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu

Lipovljani - Zinic.jpg

Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije

Lipovljani - Horvat.jpg

Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani

Informacija o čvoru

Čvor Lipovljani projektiran je u obliku desne trube s četiri kraka, ulaz/izlaz Zagreb i ulaz/izlaz Novska te naplatnom postajom. Cijeli čvor opremljen je LED rasvjetom, čime će se značajno doprinijeti smanjenju troškova. 

Naplatna postaja Lipovljani bit će u potpunosti automatizirana, bez blagajnika, ima 3 naplatne staze, koje mogu biti 2 izlaza, 2 ulaza (1 staza je reverzibilna, koristi se za ulaz ili izlaz po potrebi). Automati na naplatnoj postaji Lipovljani  opremljeni su za plaćanje cestarine putem gotovine,  ENC-a, kreditnih kartica,  invalidske SMART kartice. Korisnicima će,  od 15.06. do 15.07. 2018., od 7:00 od 20:00 sati,  na naplatnoj postaji biti omogućeno kupiti ENC paket.

 Vrijednost radova izgradnje čvora Lipovljani iznosi 45.4 milijuna kuna.

Položaj novog čvora Lipovljani diktirala je postojeća infrastruktura u prostoru kao što su prateći uslužni objekt Lipovljani, blizina HŽ pruge, spoj na županijsku cestu Ž3215, kao i pozicija gospodarske zone „Blatnjača“ koja se nalazi između autoceste i željezničke pruge. Ovim spojem na autocestu A3, kao tranzitni pravac, otvaraju se daljnje mogućnosti razvoja gospodarske zone, a samim  time stvaraju se i uvjeti za razvoj poduzetništva.

Otvorenjem čvora Lipovljani, Općina Lipovljani postaje najbliži ulaz u Park prirode Lonjsko polje te osigurava brži pristup gradovima Lipik i Pakrac. Isto tako, otvara se mogućnost izgradnje nove „spojne“ ceste Lipik-Lipovljani, za koju su gradovi Lipik i Pakrac izradili idejno rješenje, te su daljnje projektiranje preuzele Hrvatske ceste. Spojna cesta je od izuzetne važnosti za gradove Lipik i Pakrac, ali i za čitavu Požeško – Slavonsku županiju jer će se njome ovaj kraj kraćim i bržim putem povezati na autocestu.
 

naplatna postaja Lipovljani.jpg

naplatna postaja Lipovljani